Ziua Mondială a Rinichiului este marcată la 9 martie cu genericul “Boala renală și obezitatea. Stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoși”. OMS intenționează să conștientizeze populația privind legătura directă dintre obezitate și afectarea rinichilor.

Obezitatea este o epidemie în creștere la nivel mondial și este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru boala renală cronică, precum și pentru nefrolitiază și cancer renal.  În Republica Moldova 23% de persoane sunt obeze, dintre care 18% sunt bărbați și 28,5% sunt femei. Obezitatea este definită ca o acumulare anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea.

Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea bolii renale. La persoanele afectate de obezitate, rinichii lucrează mai greu, filtrează mai mult sânge decât în mod normal (hiperfiltrare) pentru a răspunde cerințelor metabolice ale greutății corporale crescută. Creșterea funcției poate deteriora rinichii și crește riscul de a dezvolta boala cronică a rinichiului.Boala de rinichi se dezvoltă la persoanele obeze, inclusiv la cei cu diabet zaharat și hipertensiune arterială.

Obezitatea, precum și boala cronică a rinichiului pot fi prevenite. Educația și sensibilizarea cu privire la riscurile obezității și un mod de viață sănătos, inclusiv alimentația corectă și exercițiile fizice, pot ajuta în prevenirea obezității și bolilor de rinichi.

În populația generală, obezitatea crește riscul de deces și contribuie la multe alte boli, cum ar fi bolile de inimă, diabet, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, apnee obstructivă de somn, ficat gras, boli ale vezicii biliare, osteoartrita, diferite tipuri de cancer, tulburări mentale, calitatea vieții.

Obezitatea poate conduce la boală renală cronică atât indirect – prin creșterea diabetului zaharat de tip 2, hipertensiunii arteriale și bolii de inimă, cât și prin provocarea leziunilor renale directe, prin creșterea volumului de lucru a rinichilor și a altor mecanisme.

Leziunea renală acută este o afecțiune gravă, care se dezvoltă dintr-o dată, de multe ori durează o perioadă scurtă de timp și ar putea să dispară complet odată ce cauza principală a fost tratată, dar poate avea, de asemenea, consecințe pe termen lung cu probleme de-a lungul vieții. Leziunea renală acută apare mai frecvent la persoanele obeze.

 Boala renală cronică (IRC) este o boală non-transmisibilă, care afectează 1 din 10 persoane din întreaga lume. Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică în întreaga lume. Boala renală cronică se dezvoltă la orice vârstă și diferite condiții pot favoriza dezvoltarea ei. În unele țări, bolile de rinichi sunt printre cele mai mari cauze de deces.

1 din 5 bărbați şi 1 din 4 femei cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, suferă de BCR.

Principalii factori de risc comuni ai apariției și asocierii dintre boala cronică de rinichi, diabet și bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viață și condițiile socio-economice, vârsta, fondul genetic. Totodată, acești factori de risc nu influențează doar debutul, ci și progresia acestor afecțiuni, crescând semnificativ riscul de complicații grave.

Simptomele: În stadiile timpurii, BCR nu are semne şi simptome. O persoană poate pierde 90% din funcţia renală înainte de apariţia acestora Simptomele BCR progresive includ: umflarea picioarelor şi a mâinilor, senzaţia de oboseală, dificultate de concentrare, scăderea poftei de mâncare, urină tulbure. Cu toate acestea, BCR poate fi detectată prin teste simple:

  • examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină
  • test de sânge, pentru măsurarea nivelului de creatinină serică.

Bolile de rinichi sunt ucigași tăcuți, care afectează în mare măsură calitatea vieții.

Modalități de a reduce riscul de a dezvolta bolile de rinichi sunt:

Menținerea greutății corporale normale.

Menținerea greutății corporale ajută la reducerea tensiunii arteriale și reduce riscul de insuficiență renală cronică.

Monitorizarea regulată a nivelului zahărului din sânge.

Aproximativ jumătate din persoanele care au diabet zaharat dezvoltă leziuni renale, de aceea este important pentru persoanele cu diabet zaharat de a face teste regulate pentru a verifica funcțiile renale.

Este important să se păstreze controlul nivelului de zahăr din sânge cu ajutorul unor medici sau farmaciști.

Monitorizarea tensiunii arteriale

Nivelul mediu al tensiunii arteriale este de 120/80.  Persoanele cu nivelul 139/89 sunt considerate ca hipertensive si ar trebui să adopte un stilul de viață sănătos si schimbări în alimentație. La nivelul 140/90 și mai sus, ar trebui consultat medicul despre riscuri pentru sănătate și monitorizarea nivelului tensiunii arteriale în mod regulat.

Alimentarea sănătoasă și menținerea greutății sub control. Acest lucru ajută la prevenirea diabetului, a bolilor de inimă și alte afecțiuni asociate cu insuficiența renală cronică. Reducerea consumului de sare. Aportul de sodiu recomandat este de 5-6 grame de sare pe zi (aproximativ o linguriță). În scopul de a reduce consumul de sare trebuie limitată cantitatea de alimente procesate.

 Menținerea un aport de lichide sănătos. Consumarea pînă la 1,5- 2 l de apă pe zi. Este important să se țină seama de faptul, că nivelul corect al consumului de lichide pentru oricare depinde de mai mulți factori, inclusiv de gen, condițiile de sănătate, sarcina și alăptarea. În plus, persoanele, care deja au avut o piatră la rinichi sunt sfătuiți să bea 2 până la 3 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de formare a unei noi pietre.

Abandonarea fumatului

Fumatul încetinește fluxul de sânge la rinichi. Atunci când mai puțin sânge ajunge la rinichi, aceasta afectează capacitatea lor de a funcționa corect. Fumatul crește riscul de cancer la rinichi cu 50 la sută.

Nu luați pastile în mod regulat

Medicamentele nonsteroidale antiinflamatorii sunt cunoscute de a provoca leziuni renale și boli renale cronice dacă sunt luate în mod regulat.

Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți dintre factorii de risc :

  • Aveți diabet zaharat.
  • Aveți hipertensiune.
  • Sunteți obez.
  • Unul dintre părinți sau alți membri ai familiei suferă de boli de rinichi.