Ochiul bionic, tratamentul eficient pentru crizele epileptice sau computerul care calculează nivelul optim de sedativ și monitorizează funcţiile vitale sunt doar câteva dintre reușitele spectaculoase înregistrate în domeniul medical, care astăzi ne pot salva viaţa. Iată topul celor mai inovatoare tehnologii care vor contribui la îmbunătăţirea sistemului medical în 2014, realizat de Clinica Cleveland cu ajutorul a peste 100 de specialiști din domeniu.

       Primul loc ocupat în topul efectuat de Cleveland Clinic este ochiul bionic. Această invenţie ar putea salva circa 1,5 milioane de oameni din întreaga lume care suferă de retinită pigmentară, o afecţiune care poate conduce la orbire. Deși dispozitivul nu redă întreaga abilitate vizuală a pacientului, aceasta îi permite să detecteze lumina, întunericul, dar și mișcările obiectelor sau ale oamenilor.

       Locul al doilea în top este ocupat de testul genomului pacientului care suferă de cancer, în scopul acordării unui tratament eficient. Acest test le permite specialiștilor să evalueze modul în care acţionează genele din tumori asupra individului. Acest lucru extrem de util deoarece formele de cancer variază de la o persoană la alta, iar din această cauză este necesară aplicarea unor tratamente diferite. „Ţelul este să evităm tratamentul agresiv atunci când nu e necesar și să salvăm vieţi atunci când este”, spun specialiștii de la clinică.

Dispozitivul care poate prezice și opri crizele epileptice ocupă locul al treilea în topul efectuat de Clinica Cleveland. Acesta este implantat la nivelul craniului și transmite impulsuri electrice scurte către creier, în momentul în care detectează iminenţa declanșării unei astfel de crize.

Un alt dispozitiv util, care ar putea, totodată, reduce cheltuielile medicale, este computerul care ajută la anestezierea pacienţilor. De exemplu, în cazul colonoscopiilor efectuate pe teritoriul SUA, folosirea acestei tehnologii ar putea economisi circa un miliard de dolari. Mai mult, dr. Michael Roizen, care a participat la alegerea tehnologiilor din topul Clinicii Cleveland, a declarat că „dacă medicul lui Michael Jackson ar fi avut acest aparat și ar fi știut să îl folosească, atunci Michael Jackson ar fi fost încă viu astăzi”, citează Men’s Health. Dispozitivul ajută atât la calcularea nivelului optim de sedative, cât și la monitorizarea funcţiilor vitale ale pacientului.

Pe lista tehnologiilor spectaculoase incluse în topul Clinicii Cleveland se numără și leacul eficient împotriva hepatitei C, un sistem de management al anestezieitransplantul de materii fecale utilizat în lupta împotriva diverselor infecţii și afecţuni, dar și pentru restabilirea echilibrului bacterian, tratamentul pentru insuficienţa cardiacă acutăstabilirea riscului dezvoltării bolilor cardiovasculare pe baza unei bacterii din intestine și descoperirea unei metode de tratare a cancerului care atacă numai celulele canceroase, nu și pe cele sănătoase, ori sistemul imunitar.

Sursă:semneletimpului.ro