Leziunea herpetica, uneori numita si leziunea produsa de febra este o grupare de mici vezicule localizata la nivelul buzei si pe marginea exterioara a gurii. Pielea din jurul veziculelor este adesea rosie si inflamata. Veziculele se rup si exteriorizeaza (se elimina) un lichid clar, iar peste cateva zile se formeaza o crusta. Vindecarea completa poate dura pana la 7 -10 zile.

Cauze

Leziunea herpetica este cauzata de virusul herpes simplex (HSV). Exista doua tipuri de virus herpes simplex (HSV). Tipul 1 de virus herpes simplex (HSV-1) duce la aparitia leziunilor de la nivelul buzei si gurii (herpes labial), in timp ce tipul 2 de virus herpetic (HSV-2) cel mai adesea produce herpes genital.

Oricum, cele doua tipuri de virus pot cauza leziunea herpetica cu cele doua localizari daca pielea vine in contact cu virusul.

Simptome

Leziunea herpetica este formata din vezicule localizate la nivelul buzelor si la marginea externa (unghiul extern) a gurii, fiind cauzate de infectia cu virusul herpes simplex. Veziculele se rup, elimina spontan un lichid si apoi se formeaza o crusta; vindecarea se produce dupa cateva zile.

Alte simptome pot fi:

-inflamarea gurii, care face ca activitatile uzuale, de exemplu consumul de alimente, lichide si somnul, sa fie inconfortabile. Leziunea herpetica poate fi dureroasa;
– febra;
– inflamarea gatului;
– cresterea in dimensiuni a nodulilor limfatici de la nivelul gatului;
– salivare excesiva la copiii mici.

Exista posibilitatea ca in momentul infectarii cu virusul herpes simplex sa nu apara si leziunea. Daca totusi apare, leziunea herpetica poate fi mai severa decat la urmatoarele recurente. In timpul primei recurente, veziculele se pot raspandi in orice parte a gurii.

Odata pacientul infectat, virusul herpes simplex ramane in corp si poate duce la reaparitia leziunii herpetice pe parcursul intregii vieti (leziunea herpetica recurenta).

Majoritatea pacientilor au 3-4 recurente pe an, desi un numar mic de pacienti au mai mult de o recurenta pe luna.

Leziunea herpetica recurenta se dezvolta de obicei la nivelul zonei de intersectie dintre buza si pielea faciala. Inainte cu 6-48 de ore ca leziunea herpetica sa devina vizibila, pacientul poate simti usturime, arsura, prurit genital (mancarime a pielii), parestezie (amorteala), cresterea sensibilitatii sau durere la nivelul zonei afectate, ceea ce este cunoscut sub numele de stadiul prodromal.

Unii din factorii care pot declansa recurenta leziunilor herpetice sunt:

– expunerea la nivelul razelor solare, in special a buzelor;
– stresul;
– oboseala;
– alte infectii, ca de exemplu raceala sau gripa;
– alergiile alimentare;
– tratamentul dentar;
– leziuni ale buzelor sau a gingiilor;
– o slabire a sistemului imunitar, cauzata de administrarea medicamentelor (ca de exemplu corticosteroizii) sau de prezenta unei boli autoimune;
– o operatie estetica, ca de exemplu inlaturarea straturilor superficiale ale pielii (o abraziune controlata) sau lifting facial cu ajutorul laserului;
– variatiile hormonale cauzate de ciclul menstrual feminin;
– sarcina;
– persoanele cu un sistem imun deficitar sunt mai susceptibile la recurente ale leziunilor herpetice, mai severe si de durata mai lunga decat cei cu un sistem imunitar normal. Infectia cu virusul herpes simplex poate pune in pericol starea de sanatate la persoanele cu un sistem imun deficitar.

Factori de risc

Orice persoana care este expusa virusului herpes simplex (HSV) risca sa dezvolte leziuni herpetice. Oricum, unele persoane pot avea virusul, dar este posibil sa nu dezvolte niciodata leziunile.

Persoanele cu un sistem imun deficitar au un risc mare de a dezvolta recurente ale leziunilor herpetice mai severe si pe o perioada mai mare de timp.

Exista o forma a infectiei cu virus herpetic care este mai frecventa la copii intre 1-3 ani. Acest tip de infectie cu virusul herpetic (numita stomatita herpetica primara) poate cauza febra inalta si vezicule localizate oriunde in jurul gurii, care pot interfera cu actul alimentatiei.

Afectiunea poate fi serioasa la copii – starea lor generala poate fi sever alterata – cu toate ca ei se insanatosesc fara alte probleme pe termen lung.

Investigatii

Medicul specialist poate diagnostica leziunea herpetica prin anamneza, punand intrebari pacientului pentru a afla daca acesta a fost expus infectiei cu virusul herpes simplex (HSV) si prin examinarea pacientului. Nu sunt necesare in mod normal investigatii ulterioare.

Exista doua tipuri de virus herpes simplex. Tipul 1 cauzeaza leziuni la nivelul buzei si gurii (herpes labial), in timp ce tipul 2 determina herpes genital.
Oricum, daca pielea vine in contact cu cele doua tipuri de virus, ele pot cauza leziuni herpetice cu ambele localizari.

Daca diagnosticul de leziune herpetica nu este sigur, trebuie efectuat testul care confirma existenta virusului herpetic. Medicul specialist recolteaza o mica cantitate de lichid dintr-o vezicula si il trimite pentru a fi testat. Recoltarea este de obicei lipsita de disconfort pentru pacient, chiar daca leziunea e sensibila sau dureroasa.

Sursa – http://www.sfatulmedicului.ro