Maternitatea din Bălţi a primit un lot de echipament medical modern în valoare de 250.000 de euro. Este vorba despre ultrasonografe de ultimă generaţie, cardiomonitoare, mese de operaţii şi mobilier. Toate au fost donate de către o asociaţie de caritate din Germania.

Medicii de la Centrul Perinatologic din Bălți spun că echipamentul pe care l-au utilizat până acum era învechit.

„Acest aparat oferă posibilitatea de a determina nu numai starea intrauterină a fătului, greutate şi genul, dar totodată ne informează dacă fătul va suporta naşterea sau nu”, a spus șeful de secție de la Centrul Perinatologic din Bălți, Mihai Tertea.

Centrul Perinatologic din Bălţi dispune acum de incubatoare de ultimă generaţie, care permit şi transportarea nou-născuților.

„Aici avem aparatul respirator, aspiratorul, perfuzorul pentru perfuzii, adică tot necesarul ca copilul să fie resuscitat la orice moment”, a spus asistentă medicală superioară, Galina Labă.

Lăuzele spun că noul echipament creşte semnificativ calitatea serviciilor medicale.

Graţie investiţiilor străine, Maternitatea din Bălţi a fost asigurată cu sistem automatizat de aprovizionare cu oxigen.

„Utilajele noastre erau conectate direct la balon, schimbam baloanele când se termina oxigenul, trebuia stopat aparatul. Am făcut acum un sistem numai pentru blocul obstetric. Care funcţionează pentru nou născuţi cu sistem de oxigen centralizat. E clar că spitalul municipal şi administraţia locală nu ar fi putut niciodată să ne îndestuleze cu aşa echipament medical”, a spus șeful Centrului Perinatologic din Bălți, Petru Nedelciuc.

În maternitatea din Bălţi se nasc anual peste 3.500 de copii.

Citește mai mult: https://www.publika.md/conditii-mai-bune-la-nastere-maternitatea-din-balti-a-primit-echipament-medical-modern